Logo

Knihy plné emocí

Byl jsem číslo 30529

Byl jsem číslo 30529

Válečné vzpomínky židovského chlapce z Čech

Weinberg Felix

Podivuhodný příběh plný naděje a vůle žít. Felixovo dětství skončilo s příchodem nacistů. Následovalo nepředstavitelné utrpení a ztráta nejbližších lidí v nelidských podmínkách nacistických vyhlazovacích táborů. Více >

Tištěná kniha 212 Kč 249 Kč - 15 %
E-kniha 180 Kč 212 Kč - 15 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze Další informace

O knize

Po válce se Felix Weinberg, aby vůbec dokázal jít dál, rozhodl potlačit své vzpomínky a neohlížet se zpátky. Málokdo by uvěřil, že uznávaný vědec a univerzitní profesor fyziky jako dospívající chlapec prošel peklem koncentračních táborů a přežil i pochod smrti. Po šedesáti pěti letech se odhodlal svůj příběh sepsat, učinil tak ale s nečekaným nadhledem. Jen tak se mohl vrátit k událostem, které ho připravily o milovanou maminku, malého bratra i všechny další příbuzné. Zůstal mu jen otec, který ještě před okupací Československa uvízl v Anglii. Spolu si tam nakonec vybudovali nový život.

Měl jsem velmi šťastné dětství. Skončilo ovšem příliš brzy a příliš krutě vinou Adolfa Hitlera, já ovšem věřím, že právě na dětství záleží nejvíc. Vzpomínky na něj vytvářejí v mysli jakousi ulitu bezpečí a radosti, do níž se může člověk v dobách utrpení stáhnout. Moje ulita byla plná krásných vzpomínek a jistoty, že mě mí blízcí zbožňovali a milovali.

Náhled knihy

Recenze

Letitý americký časopis Kirkus Reviews u své recenze Weinbergovy knihy zdůraznil dvě důležitá podstatná jména. Laskavost a nevinnost (candor and odd innocence), s nimiž byl celý příběh vyprávěn. S tím nebývá než souhlasit a tato slova podtrhnout.
Celá recenze na Krajskelisty.cz

„Dojemné – a originální.“ Daily Mail

„Neobvykle laskavé vzpomínky na život v nacistických táborech i těžký úděl poválečného uprchlíka. Weinberg … má bystrou a zvídavou mysl … a líčí vše upřímně a podivuhodně prostě.“ Kirkus Reviews

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 145×205, 200 stran
Datum vydání: 11. 5. 2020
ISBN: 978-80-271-1370-5

E-kniha

Velikost: 4.66 MB | 1.97 MB | 1.20 MB

Novinky