Logo

Knihy plné emocí

5 otázek na Julii Caplinovou

25.1.2021

Pokud jste přečetli alespoň jednu knížku z oblíbené série Romantické útěky od Julie Caplinové, tak jistě víte, že dobré jídlo hraje v každém příběhu důležitou roli. Zeptali jsme se proto autorky na pár otázek, které se točí právě kolem jídla, vaření a cestování.

Přečtěte si rozhovor s Julií Caplinovou, který vznikl exkluzivně pro české čtenáře.


  • Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Velmi těžká otázka, já totiž miluju jídlo a nevím, jestli dokážu vybrat jen jedno. Záleží na tom, jakou mám zrovna náladu. Nedávno jsme v neděli měli výtečné pečené kuře s pečenými bramborami, což je oblíbený recept celé naší rodiny a do zamračeného počasí, které v Anglii momentálně panuje, je perfektní! V týdnu si ráda dám, ačkoliv to je možná trochu nudné, dobré boloňské špagety. Když mám chuť na něco kořeněného, neodolám thajskému zelenému kari a v létě zbožňuju čerstvá rajčata s olivovým olejem, balsamicem, mozzarellou a bazalkou.

  • Vaříte ráda? A pokud ano, co nejradši?

Zbožňuju vaření! I když o kuchyň musím bojovat se svým manželem, kterého to také moc baví (a také ho baví říkat, že je lepší kuchař než já!). Ráda zkouším nové věci a experimentuju se světovými kuchyněmi, testuju recepty z novin, časopisů a mám velkou sbírku kuchařek. Nejradši mám jednu velmi starou kuchařku, kde jsou snad všechny recepty z asijských zemí – z Číny, Japonska, Vietnamu, Thajska, Malajsie, Koreje a Indie. Užívám si vaření s bylinkami a kořením. Jsem velkou fanynkou Jamieho Olivera, a to hlavně pro jednoduchost, rychlost a skvělou chuť jeho receptů.

Moc mi nejde pečení a cukrařina, ale snažím se zlepšovat! Když jsem psala Cukrárnu v Paříži, navštěvovala jsem cukrářský kurz, kde jsem se učila připravovat éclairky, madlenky a mille feuille, to jsem si hodně užila. V rámci průzkumu pro knížku jsem se pokusila i o makronky… a byla to pohroma!

Jeden recept ale umím skvěle, takže pokud byste ke mně přišli na večeři, servírovala bych jako dezert pavlovu.

Peču vlastní chleba a experimentuju s různými druhy mouky. Akorát jsem dopekla bochník s šesti druhy semínek, který je sice moc dobrý, ale pro mou linii asi moc ne.

  • Jaká je Vaše oblíbená světová kuchyně?

Loni v květnu jsem navštívila Vietnam, a cokoliv jsem tam ochutnala, bylo naprosto božské. Lokální trhy byly plné čerstvého a exotického ovoce a zeleniny, které jsem nikdy dřív neviděla. Jeden den jsme strávili na kurzu vaření s místním šéfkuchařem, kde jsme se naučili výborné rybí kari, jarní závitky a k nim nejrůznější omáčky. Byl to skvělý zážitek, díky tomu jsem se do vietnamské kuchyně zamilovala a zkouším ji vařit i doma. Takže momentálně vede vietnamská kuchyně, to se může ale snadno příští týden změnit!

  • Zkusila jste někdy něco z české kuchyně?

Bohužel ne, ale když se se mnou někdo podělí o recept, ráda to napravím!

  • Neplánujete ve své sérii Romantické útěky navštívit Prahu?

Rozhodně o tom uvažuju. Od českých čtenářů jsem dostala tolik krásných ohlasů. Kdyby nebylo současné situace a mohlo se cestovat bez omezení, tak bych už teď plánovala výlet do Prahy. Takže moc doufám, že to jednou půjde. Místa, o kterých píšu, totiž ještě před začátkem práce navštěvuju. Doufám, že jsou pak mé knihy autentičtější, nerada bych něco popletla. Je pro mě důležité, abych nejenom všechno ochutnala a viděla na vlastní oči, ale abych poznala i místní lidi, kulturu a atmosféru místa. Opravdu by mě mrzelo, kdyby se mi právě tohle nepodařilo vystihnout.

Mohlo by vás zajímat:
Caplinová Julie
Více informací o autorovi

 

Přečtěte si také:

Rozhovor s Kristinou Hlaváčkovovu
Dračí oheň – Proroctví

Rozhovor se spisovatelkou Kristinou Hlaváčkovovu ze stránky vaseliteratura.cz. Milovníci fantasy literatury již možná postřehli jméno Kristiny Hlaváčkové. Je autorkou úspěšné…

Číst více
Koupit na Grada.cz
Rozhovor
Rozhovor s Robertem Bryndzou
Rozhovor s Robertem Bryndzou

Kdy jste začal s profesionálním psaním? Profesionálně jsem začal psát v době, kdy jsem po studiích herectví neměl žádnou práci…

Číst více
Koupit na Grada.cz
Rozhovor